Pages

    03 June 2009

    ~Mengapa WANITA sangat Istimewa(versi melayu)~

    Mama dan Papa sedang menonton TV, seraya mama berkata.
    "..i letih
    la..dah lewat ni, i nak tido lah...."
    Mama pun pegi dapur nak tutup tingkap dapur, nanti masuk
    pulak lipas...leceh pulak nanti..dah tu, ade pulak rice cooker
    dalam sink..rendam lepas makan tadi...basuh jap...
    susun pinggan kat rak, lap dapur..terpercik kena sambal
    masa masak tadi...check air panas dalam flusk..takut habis pulak nanti

    malam anak nak susu....memang dah kering pun flusk ni, jerang la
    air...sementara tunggu air masak, nampak pulak bekas gula dah
    kosong....salin la gula...check bubur untuk anak nak hantar ke taska
    esok..nasib baik ade lagi...ishh...ni lauk bila ni, semalam...dah beku
    dah...basuh la kejap....pegi yard, masukkan baju kotor dalam mesin
    basuh...penat dah ni, besok je la basuh....sidai kain lap je lah...
    tik...bunyi air dah masak...salin air dalam flusk...ok
    settle...
    baru teringat tak semayang lagi...on da way nak g bilik,
    papa tgk tv lagi...nampak pulak beg anak untuk hantar ke
    taska...check...baju 2 pasang, towel...towel kecik utk selsama...calamine lotion
    untuk sapu ruam...pampers 4 keping.....alamak..telupa pulak masukkan
    botol...basuh botol jap...ok settle...
    ternampak pulak beg g keje...emm..besok nak pakai beg polo
    coklat lah, asik2 pakai beg hitam ni je...salin jap barang2 g beg
    coklat...cek sume 6 poket beg, takut la tetinggal apa2..leceh
    pulak..selalunya barang yang tertinggal tu la yang nak pakai nanti....hishhh sempit la
    beg ni...hangin je...nak kena beli ni beg baru...rasenya 25 hb ni Sogo sale
    nih...mana flyers tadi ek...ha ni die..ok, catit jap kat yellow
    sticker, nanti lupa..ok settle...
    Tetiba dengar suara papa..."..u buat apa lagi tu..tadi kata nak
    tido.."...."..yelah nak tido la ni..nak smayang jap...."
    masuk toilet..buat apa2 yang patut...cuci muka dulu...2
    jenis lak tu...adoi..gosok gigi...smayang...pakai toner...pakai
    treatment cream...nak lawa and maintain punya pasal lah ni...
    nanti orang kata baru anak satu dah macam anak 4
    pulak...huhuhuhu...
    bukak almari...emmm....pakai baju hijau ni lah besok...gosok
    kejap..check baju papa, baju papa pun kena gosok jugak

    ni...kat bilik belakang...
    la, napa komputer ni tak tutup ni..gelas kopi pun ade lagi,
    dah bersemut dah..ishhh ...g dapur, basuh, sambung gosok
    baju...gantung elok2...kemaskan baju gantung2...masukkan seluar papa yang
    dah kotor dalam tempat kotor...ok settle..
    dgr suara papa lagi..."..i dah ngantuk ni.."..dalam pada nak masuk ke
    bilik...owh...pokok aku dah nak mati ni ha..lupa dah 3 hari tak
    siram...ok, siram jap...check jap pintu ni...sah tak kunci lagi...grill
    pun tak tutup..ni kalau tak check ni, senang2 je mat indon masuk rompak
    umah aku...bukak lampu luar..
    ni mainan ni sepah2...masukkan la dalam bakul mainan budak ni...banyak
    nya...sampai bawah meja makan pun ade...adoi....ok dah ...
    ok dah boleh baring...adoi sakitnya pinggang...cium si comel ni
    kejap...selimutkan die...la..napa basah ni...emm, tukar la pempers
    ni...tak bagus la brand ni, nanti nak tukar lain la...nanti g Sogo 25 hb
    ni beli la skali...ok sayang tido k...kalau boleh jangan la bangun tgh
    malam ni eh..tido sampai pagi k...gud nite..sweet dreams...
    aaahh...sedapnya dapat baring...mana pulak lotion sapu
    kurus aku nih...ha, ni dia...sambil sapu lotion kurus,,,setkan
    alarm...setkan program kerja besok...pg kul 9.30 ade meeting..
    ahh...boring...panas pulak lotion nih..dah la...emm..sedapnya lelapkan
    mata...Ya Allah...terima kasih untuk rezekiMU hari ini,...mohon
    keberkatan dari mu tuhan...papa pun bangun tutup tv..."...i dah ngantuk
    sangat ni...nak tido lah...citer pun tak best malam ni, bola pun
    takde..."...selang seminit ...dengar suara papa berkeruh...dah agak
    dah....
    So?....apa yang peliknya..??

    Anda tahu kenapa wanita hidup lebih lama?...SEBAB ADE BANYAK KERJA NAK
    KENA BUAT....tu yang tak boleh nak mati cepat tu...

    Tak kira la wanita berkerjaya atau surirumah...setiap wanita adalah
    istimewa dengan cara mereka sendiri...
    Kalau lelaki mengakui kebenaran ini....hormat dah hargailah
    mereka...untuk keperibadian dan kebolehan mereka untuk berdikari...

    0 ungkapan:

    .

    Labels

    Tags:
    Powered by Blogger.