Pages

    24 February 2010

    mee goreng basah!!

    salam...yumm2...sdapnye..da lame xmenjamah my fav food ni..haha



    Bahan-Bahan:


    500gm mee kuning (celur 5 minit)
    100gm ayam (bahagian dada; potong dadu)


    100gm udang kecil
    100gm sotong kecil
    Daun Kucai dipotong 2 cm (beberapa helai)
    1 camca tepung jagung (bancuh dgn 2 sudu air masak)
    3 ulas bawang putih (hiris)

    1 sudu besar sos tiram
    1 sudu besar sos cili
    Kicap masin secukup rasa
    3 sudu minyak masak
    Garam (terpulang:biasanya tidak perlu)

    Setengah cawan air masak






    Cara:
    Panaskan minyak. Tumis bawang putih, bila naik bau letak ayam, udang dan sotong.Bila separuh masak, masukkan bahan sos diikuti air masak. Kemudian masukkan mee serta daun kucai.Kemudian, kicap dan akhir sekali bancuhan tepung jagung.

    Cadangan Hidangan:
    Taburkan bawang goreng

    Tambahan:
    Jangan sekali-kali letak bawang merah kerana ianya jadi kurang enak.

    0 ungkapan:

    .

    Labels

    Tags:
    Powered by Blogger.