Pages

    03 November 2010

    aLifF-yA'-kAF-zHa-Ya'-Mim....

    salam 1exam semua...
    alhamdulillah, aku telah berjaya melepasi peperiksaan tahap 'bukan core' punye subjek, walaupun result tak pasti, tapi the most important thing is kite da wat yang terbaik an, so the best thing to do is bertawakal kepada Allah kerna Dia-lah yang mampu mengubah segalanya, kalau Dia menghendaki kejayaan, maka " kun fayakun".....dan sekiranya kegagalan yang Dia ingin ujikan kepada kita...maka itulah jawabnya...but, dont try to be a man who juz praying for da success and never put any effort to achieve that...izan, hunna ana membuat ape itu orang panggil, kesimpulan or ujikaji terhadap subjek2 yang telah melepasi fasa 'examination'....;-

    1. Al- Ijaz At-Tibbi fi Al-Quran wa As-Sunnah
    • berjaya tergolong dalam golongan 10 terawal keluar exam hall...(ni maybe no 5 asenye)
    • cuba menjawab soalan sepenuh hati, jiwa dan perasaan, namun timbul rasa curiga didalam hati...."isk, takkan la soalan ciput dan jawapan pun hampir ciput, tapi markah 20"...tapi, nak buat macam mana da maybe Ustaz nak tolong kita, so tanpa membuang masa lagi, aku terus menjawab dengan kelajuan 160 kmph tanpa berhenti di mana2 stesen miyak.
    buku zaadul ma'ad yang hanya dibuka bila diajar..terok2


    2. History of Medicine in Islam
    • sekali lagi terkelompok dalam 10 golongan terawal 'chow' dari dewan exam..(tapi asenye 3rd skali ngan wafiy disebelahku dan azraie dihadapanku)
    • walaupun pada mula2nya soalan tampak mencabar dan berat untuk dijawab,namun setelah soalan ditafsir maknanya oleh Ustaz Kasyfun Nazri, soalan kembali menunjukkan respons yang positif dan menjawabnya menggunakan apa yang dibaca dan apa yang dirasakan logik akal walaupon 'aimang' tulis "Takleh tipuu..." didalam "Apo Nok Dikato"-nya...
    kertas Tarikh fi tibb yang bagaikan hilang dimuara

    3. Hubungan Etnik
    • emm, yang ni muncul sebagai orang yang pertama sekali ngan wafiy juga 'blah' dari dewan peperiksaan
    • dengan berbekalkan 80 soalan yang diberi, aku menggunakan taktik "jangan pandang belakang congkak", dimana "jangan pandang belakang" bermaksud setiap soalan yang dijawab tidak akan di'check' buat kali ke-2, dan "congkak" bermaksud menjawab menggunakan keyakinan dan kepastian sebagaimana ketika bermain congkak dimana kita yakin guli yang berada digenggaman akan sampai kepada 'ibu'...
    HE pun bace slide je, buku haprak takde...

    4. English for Medical Sciences 1
    • kali ini terpaksa mengambil masa yang lebih lama untuk keluar, maybe dalam kelompok 30 terawal kot...
    • sebenarnya, malas nak bace petikan yang panjang lebar, so timbul inisiatif baru dengan membaca soalan baru membaca petikan, maka dapatlah dijimatkan masa untuk membaca, karangan role play dikarang dengan sedikit ke'mengaru'tan kerna aku memang suka mengarang melalui tulisan...haha...begitu juga dengan esei soalan no.2, sedikit sebanyak ke'mengarut'an itu turut muncul disitu...
    kejap2 ade, kejap2 takde...macam chipsmore...

    5. Bahasa Arab 3 (Sains)
    • untuk kertas ini, turut muncul antara 10 pelajar tahun 2 yang terawal keluar...
    • walaupun da belajar arab sejak sekolah rendah (terima kasih guru2 di SRI AMAN, MML, USIM), namun masih belum mampu mengusai arab sebaiknya, mungkin belajar kerana exam kot (tapi memang betul pon), tapi Alhamdulillah la soalan arab walaupun banyak daripada mid-sem, dapat juga menjawabnya dengan lebih elok berbanding mid-sem ( tewokk gilerr rezak arab mid), dan aku terpaksa mengalah dengan 'Dewa' dan 'Dewi' arab untuk keluar dulu, diorang takpela keluar awal, name pon 'Dewa', result tetap gempak...kan2??

    banyak mufradat kena hafal, dan banyak nahu kena paham...tapi, beshh!!

    so, major kesimpulan yang dapat dibuat ialah, 4/5 daripada subjek2 diatas sumenye keluar awal, ia tdak bermakna keluar awal dapat jawab semua, maybe dah tak dapat jawab, better keluar setelah keringat dikerah sehingga menampakkan urat di dahi...tp, sebelum keluar tu, bertawakal dengan apa yang anda usahakan....

    bakal pakar forensik dunia, BERGITOOUWW, BERLIMOUUWW....

    p/s; gud luck for all da ibnu razians....do ur best for all the core subjects especially the subject of core...haha...anyway, dont forget to pray for yourself and the other muslimin and muslimat....
    chow sin chi~

    9 ungkapan:

    aiman_masri said...

    gapo dio mat can... main kait2 name aku gitu...

    aL-FaRisY~(",)~ said...

    xpola emang, soho sikit mung (walaupon mu meme soho doh)

    wafiy said...

    chan oh chan....
    rakan cabut exam...
    akn ku kenang hingge anak cucu..
    hahahahaha..

    tp subjk core jgn wat chan..
    mapoh kena bantai dgn prof..

    aL-FaRisY~(",)~ said...

    wafiy oh wafiy...
    rakan bijak pandai...
    akan ku ctat dalam diariku...
    kau seorang wafiy...

    subjek core pon subjek core lah..
    yang penting, kite score...haha

    ^Laila^ said...

    chan mmg mantap~~
    ak kagum arr sep2 korg kuar awal gtu..
    jeles~~
    nk kuar awl gk..
    tp, tyme korg kuar, ak br jwb soalan separuh jah..aduyai~ slow sngguh~ =p

    aL-FaRisY~(",)~ said...

    haha...laila saje je kua lambat,
    nmpak tawaduk sikit...
    em, ala...bknnye leh jawab pon...
    cume stress duk lame2 dlm xam hall

    aiman_masri said...

    eh, tapi hari tuh laila kuor awal arab... Baru nk tlg temankan... tp apakan daya kene tingal, sedih3...

    aL-FaRisY~(",)~ said...

    haha...gatai mung emang...
    mung kua bnyok lajok etep tyme arab..g jambe pon 2 kali...tp meme, laila bijok...tu tubik awal tuh

    aiman_masri said...

    gi cari ilham nak buat ayat gilow... bukan sesajo...

    .

    Labels

    Tags:
    Powered by Blogger.