Pages

    03 September 2011

    al-kesah hari raya

    bismillahirrahmannirrahiim.

    eja pun xreti ke? ade ke LAHIR. hu hu hu!!

    huarghhhh!!
    dapat jugak berkoneksi dengan internet sesudah lama ketiadaan internet di kampung.
    nama pun balik beraya di kampung, kalau ada astro, internet, apatah lagi parabola...takdelah keheningan berada di kampung itu. orang kata 'feel' kampung tu takde.
    lagi-lagi ada bunyi cengkerik bersahut-sahutan menggantikan kokokan ayam, lagilah rasa kampung tu. ha ha ha!!
    rumah pon kenalah berkayu, dengan atap zinknye lagi yang ade bocor-bocor kalau hujan tiba. fuhh, memang terasa kampunglah.
    kisah diatas tiada kena mengena dengan postku kali ini. aku tiada perasaan untuk menulis panjang, kalau kutulis jua, mahu 2-3 jam baru siap, itu pon tanpa berhenti dimana-mana perhentian R&R.
    ku cuma mahu simple is pimple je. kankankan!!
    itulah kisah rayaku.



    ni baru 2 family, family-ku dan mok teh's family bersama-sama mok dan che'.


























    bersama mek, nenek arwah umi dan pok su awie di ayer lanas.






















    walaupun beraya, durian jugak yang dicari. mujur ade lagi yang gugur.



























    dirumah dato' pa pada hari raya ketiga. dapat makan meja VIP wookkk!!





















    disamping membuat rumah terbuka aidilfitri, dato' pa juga menyambut 2 menantu dari sabah dan johor...


    .


    tapi apakan daya, dah raya sekali pulak dengan merdeka yang ke 54 kan. merdeka jugaklah abang-abang dan kakak-kakak syaitoon. bertebaranlah kembali untuk menggiatkan aktiviti menghasut ma'nusia kepada kejahatan. jahat-jahat-jahat. dan aku pun menerima kesannya.
    pulang sahaja dari kampung dari pukul 1.30 petang, tiba di Key eL pada pukul 8 lebih, dan sampai di rumah pukul 10. bukak sahaja pintu utama. damn!!
    cehh!! rupanya ada orang berparti ketika kami pulang beraya.
    inilah dipanggil musibah. musibah raya.
    dan seeloknya, jika ditimpa musibah, apa yang patut kita buat anak-anak?

    haa, pandai pun. sebutlah "inna lillahi wainna ilaihi raji'un" dan boleh tambah lagi "allahumma' jurni fi musibati, wa akhlifli khairan minha."
    dah la bukan satu rumah je, ada lagi satu rumah dibelakang rumahku. memang beraya sakanla dihari raya makhluk-makhluk halus itu. yelah, dalam 90% balik kampung, sape nak ade.
    diorang memang licik, letak gam gajah kat ibu jari, so takdelah kesan thumbprint kat mane-mane, tapi kesan tapak tangan banyak. ceroi punye pencuri. (ni polis la bagitahu, modus operandi pecah rumah satu lagi pon same.)
    ni kalau ditangkap si pencuri ni, pastu tanya, kenapa mencuri? mesti jawab, da syaitan da merdeka. diorang suruh saya mencuri. ha ha ha!!

    ada grill pun xde makna. abis ngan wayar telepon terputus.
    no phone, no internet. dush3!!

    abis bilik macam rumah bujang senang.
    wahai pencuri, ingat senang ke nak kemas balik.
    curik, curik la. pastu kemas la balik.

    habis rantai emas arwah umi dikebas.
    mujur ade kotak henpon je, henponnye tarak.

    nah, amek kau penyamun selamat jalan dari raul meireles. it's not me k!!
    moge-moge kau dapat hidayah dan petunjuk. kalau dijalankan hudud, dah takdo da eh tangan ekau.
    makan ngan kaki la jawabnyo.

    tigasatulima: salam syawal untuk semua!!
    maah zaher dan baten.
    halalkan makan dan minum.
    kembalilah kepada fitrah yang sebenar.

    6 ungkapan:

    aiman_masri said...

    innalillah wa inna ilaihi rajiun.

    Hudoh la perangai sep2 ning. Bergembira atas kesedihan orang lain.

    TasniimAHY said...

    Ya Allah! dasat weeeh!!! Ujian Allah nak bg time raye2. Moga Allah gntikan yg hilang dgn somthing yg lebih baik.

    Faariis said...

    >>aiman_masri...standart doh tu, sep yo nk brayo jgok..tapi xdop duit...xpolah...rezeki hok Allah kan, dah DIA nak ambil balik, terima dengan hati yang terbuka.

    >>tasniimAHY...huhu, ni dah 3 kali umah kena masuk, tapi kat sini baru sekali la...amiin ya rabbal 'alamiin!!

    Najmee said...
    This comment has been removed by the author.
    Najmee said...

    -chan, adek ko as always, comel gile!

    -patut pn ko ckp suro tggu ko.rmbut ko pn pnjg gile gak upenye! hahaha

    -sian gile umah ko. byk ke brg yg kne amek?

    -brsyukur kain pelekat yg ko pkai tu die xamek. :D

    Faariis said...

    >>najmee: adik ak je? aku?

    -ko r, awl sgt potong, biarla kna warning ngn pak guard dlu...haha

    -ad la dlm 2 lptop, 1 kamera cm DSLR, rantai emas, jam tangan dan ade la duit sikit.

    -haha, amek kain xpe, jgn amek bju liverpool suda..haha..

    -ni keje bdk2 drug addict ni, duit euro 10 ribu mjur xjmpe, kunci2 kete sume ad dlm umah ni, pon xcurik, kunci umah pon ade skali. diorg amek bnda2 small n cute je.. alhamdulillah!!

    .

    Labels

    Tags:
    Powered by Blogger.